Verduurzamen van aardwarmte in de tuinbouw: de rol van VB, specialist in aardwarmte

In de zoektocht naar duurzame energiebronnen speelt geothermie, ook wel bekend als aardwarmte, een steeds belangrijkere rol. Deze vorm van energiewinning heeft het potentieel om de tuinbouwsector aanzienlijk te verduurzamen. vb, een marktleider in geothermie voor de tuinbouw, speelt hierbij een cruciale rol. Maar wat is geothermie eigenlijk en hoe wordt het toegepast in de tuinbouwsector?

Geothermie: een duurzame warmtebron

Geothermie is het proces waarbij warmte uit de aarde wordt gewonnen om kassen, gebouwen en huizen te verwarmen. Diep in de aarde bevindt zich heet water, en met geothermie wordt dit water omhoog gepompt en omgezet in energie. Deze duurzame energie kan worden ingezet voor het verwarmen van kassen, huizen en andere gebouwen. Deze vorm van warmtewinning is niet alleen efficiënt, maar ook milieuvriendelijk, omdat het geen CO2-uitstoot veroorzaakt.

Hoe werkt geothermie in de tuinbouw?

Geothermie begint op een diepte vanaf 500 meter, waar zich heet water bevindt in zand- en gesteentelagen. Door boringen in de grond kan dit warme water omhoog worden gepompt en worden omgezet in bruikbare energie. De temperatuur van het water neemt toe naarmate de boringen dieper gaan. Nederland heeft verschillende geothermieprojecten op verschillende dieptes, variërend van 2 tot 3 kilometer diepte.

De rol van VB: specialist in aardwarmte voor de tuinbouw

VB is een toonaangevend bedrijf in de wereld van geothermie en heeft ruim vijftig jaar ervaring in verwarming en het ontwerpen van warmtenetwerken voor zowel de industrie als de glastuinbouw. VB heeft zich gespecialiseerd in bovengrondse aardwarmte-installaties en heeft op diverse locaties in Nederland geothermieprojecten gerealiseerd. Als marktleider heeft VB maar liefst 80% van de bestaande geothermiebronnen in Nederland geïnstalleerd.

VB richt zich op het ontwerpen en implementeren van de gehele bovengrondse infrastructuur voor aardwarmteprojecten. Van het graven van de diepe putten tot het leveren van warmte aan kassen en gebouwen, VB beheerst het volledige proces. Het bedrijf zet zich in voor duurzame oplossingen, waarbij restwarmte en geothermie optimaal benut worden.