Een extra ruimte in huis

In de hedendaagse wereld, waarin efficiënt ruimtegebruik in huis essentieel is, moet je alles effectief gebruiken. De bijkeuken die zowel dienstdoet als wasruimte en entree, is een steeds meer geziene functie voor een extra ruimte in huis. In deze blog vertel ik je hoe je een bijkeuken kunt ontwerpen en organiseren om optimale functionaliteit te bereiken en de kamer gezellig te houden, ondanks het praktische gebruik. Lees je mee?

Plan voor de ruimte

Voordat je je in het ontwerpproces stort, is het van cruciaal belang om de beschikbare ruimte in te schatten. Bepaal de grootte en indeling van de ruimte, rekening houdend met factoren zoals wateraansluitingen, ventilatie en toegang tot water en afvoer. Idealiter bevindt de bijkeuken ruimte zich in de buurt van een toegangspunt tot het huis, zoals een achterdeur of garage-ingang, waardoor deze ruimte voor dubbel gebruik geschikt is. Zo kan je hier ook binnenkomen met modderlaarzen zonder dat je door het huis hoeft of je nette hal smerig maakt. Je kan zelf een schoonloopmat reinigen of dit laten doen.

Gebruik van opbergruimte

Om een georganiseerde bijkeuken te waarborgen, is voldoende opbergruimte essentieel. Integreer praktische oplossingen zoals kasten, planken en haken om wasmiddelen, schoonmaakproducten en buitenkleding netjes op te bergen en gemakkelijk toegankelijk te maken. Kies voor multifunctionele meubelstukken, zoals een bank met verborgen opbergvakken waar je schoenen op aan kunt doen, of weg kunt stoppen.

Of een aan de wand gemonteerd droogrek zodat deze niet te veel ruimte inneemt in de kamer.

Optimale apparatuur

Het investeren in de juiste wasapparatuur is prettig om een functionele bijkeuken en washok in één te creëren. Overweeg een voorlader wasmachine en droger, omdat deze ruimte besparen en extra werkblad- of opslagruimte erboven mogelijk maken. Stapelbare eenheden kunnen een goede optie zijn voor kleinere bijkeukens, omdat ze gebruik maken van de verticale ruimte. Zoek naar apparaten met energiezuinige functies om het energieverbruik te minimaliseren en de milieubelasting te verminderen.

Waterbestendige en gemakkelijk te reinigen oppervlakken

Gezien de vochtige omgeving is het essentieel om materialen te selecteren die waterbestendig zijn en gemakkelijk schoon te maken. Tegels, vinyl vloeren of waterdicht laminaat zijn uitstekende opties voor de vloer. Installeer een waterbestendige, afwasbare verf of keramische tegels voor de muren. Zorg ervoor dat de gekozen materialen passen bij de algehele esthetiek van je huis, om een harmonieuze sfeer te creëren. Laat de ruimte qua uiterlijk niet versloffen onder het mom van functie boven sfeer. Investeer in een goede buitenmat zodat men de schoenen voor het betreden van de ruimte al af kan laten doen.