Blijf soepel opstaan

Thuis wonen. We doen het allemaal het liefst zo lang mogelijk. Degenen die wel eens opgenomen zijn geweest in een ziekenhuis of op een revalidatieafdeling weten hoe moeilijk het is je eigen gewoontes op te geven en je over te geven aan het ritme van het ziekenhuis of verpleeghuis waar je dan verblijft. Je eigen vertrouwde gewoontes moet je tijdelijk opgeven en je moet je aanpassen aan heel veel anderen. Dat valt niet mee, we zijn nu eenmaal gewoonte dieren en bovendien voel je je gewoon het prettigst als je je eigen ritme kan volgen. Dus geen wonder dat heel veel mensen zeggen: ‘Wonen in een verpleeghuis? Mij niet gezien!’ En daar doen we dus alles voor. Gelukkig zijn er meer dan genoeg hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat je thuis kunt blijven wonen, ook op momenten dat het niet zo lekker gaat. Een populair item om in dat geval in huis te hebben is een op maat gemaakte stoel. Of een sta op stoel. Waarom het handig is die in huis te hebben? Dat lees je hier.

Sta op stoel: veilig opstaan

Ouderen zijn gevoelig voor vallen. Dat komt omdat de spieren slapper worden of door gewrichtsproblemen. Een andere oorzaak zijn evenwichtsproblemen, die veroorzaakt kunnen worden door verschillende ziektes of door bijwerkingen van medicatie. Het opstaan uit een stoel kan daardoor steeds moeizamer gaan. Sommige mensen hebben niet de kracht zich op te drukken, anderen hebben moeite meteen hun evenwicht te vinden. Een sta op stoel helpt je bij het opstaan. De stoel beweegt na een druk op de knop naar voren zodat je zelf geen kracht hoeft te zetten. Dat gaat langzaam zodat mensen die last hebben van hun evenwicht de tijd hebben om met de stoel veilig achter hen, hun evenwicht te vinden. Kortom, een sta op stoel is echt geen overbodige luxe.

Hoe werkt het

Een sta op stoel heeft een sta op stoel motor. Soms werkt deze op elektriciteit, andere stoelen hebben een accu. De accu moet je uiteraard regelmatig opladen. Het is goed voor de accu als hij minstens een keer in de drie maanden even helemaal opgeladen wordt. Het is goed te weten dat veel leveranciers van deze sta op stoelen ook zorgen voor de reparatie van de motor als deze kapot is. Vaak krijg je dan ook een vervangende stoel. Dus zorg voor je eigen veiligheid en ga opzoek naar de juiste stoel voor jou.