De verschillende ballen in racketsport

Er zijn veel verschillende racketsporten, zoals tennis, badminton, squash en padel. Elke sport heeft zijn eigen bal met unieke eigenschappen. Hier vind je dus de informatie over het verschil tennisbal en padelbal voor het geval je je dit altijd al af had gevraagd.

Oude favoriet, de tennisbal

Tennisballen zijn gemaakt van rubber en gevuld met lucht. Ze hebben een diameter van ongeveer 6,5 centimeter. Tennisballen zijn opgebouwd uit verschillende lagen rubber voor de juiste stuit en grip. De bal moet namelijk goed stuiteren op een harde ondergrond als gravel of beton. Ook moet de bal goed over het net geslagen kunnen worden. Door de viltlaag aan de buitenkant blijft de grip en vlucht van de bal goed. De binnenkant bevat lucht onder druk, waardoor de bal veerkrachtig is.

Kleiner en fijner, badmintonballen

Badmintonballen zijn gemaakt van synthetisch materiaal, zoals nylon of plastic en gevuld met lucht. De bal heeft 16 veren aan de buitenkant, wat zorgt voor stabiliteit en grip tijdens het spel. De bal is met een diameter van ongeveer 6 centimeter een stuk kleiner dan de tennisbal. Dit komt omdat badminton gespeeld wordt op een kleiner veld en de snelheid van de slagen hoger is. Het gewicht van een badminton balletje is tussen de 4 en 5 gram. Lichtere ballen bewegen sneller door de lucht.

Het zwarte goud, squashballen

Squashballen zijn kleiner dan tennisballen, maar groter dan badmintonballen, met een diameter van 4 centimeter. Ze zijn gemaakt van rubber en ook gevuld met lucht. De bal heeft één uitwendig gaatje om de stuit te verminderen. Rond het gaatje zitten kleine putjes voor de grip. Squash wordt gespeeld in een kleine afgesloten ruimte, dus de bal mag niet te snel zijn. Het gat en de putjes zorgen voor de juiste snelheid en stuit. De squashbal is hol van binnen voor de juiste veerkracht.

De nieuwe favoriet, padelbal

Padelballen lijken veel op tennisballen, maar zijn net iets anders. Ze hebben dezelfde grootte als een tennisbal, maar een iets lagere druk. Ook zit er minder lucht in, waardoor de bal iets zachter aanvoelt. Dit komt omdat padel vaak gespeeld wordt in een afgesloten ruimte met wanden. De bal mag dus niet te hard stuiten, want dan kaatst hij te snel terug. De viltlaag aan de buitenkant is iets dunner, waardoor de grip iets minder is. Dit zorgt ervoor dat de bal makkelijker van de wand afstuit. De padelbal is dus aangepast aan de snelheid en omgeving van het spel. Het is de nieuweling onder de racketsporten, padel brabant is dan ook één van de populairste omgevingen waar dit momenteel wordt gespeeld.