Dakraam of dakkapel: Wat is het verschil?

Bij het overwegen van manieren om meer licht en ruimte aan je woning toe te voegen, kom je vaak voor de keuze te staan tussen een dakraam en een dakkapel. Hoewel beide opties hun voordelen hebben, verschillen ze aanzienlijk in termen van functionaliteit, esthetiek en kosten. Een dakraam is een venster dat direct in het dakvlak wordt geplaatst en biedt een eenvoudige manier om natuurlijk licht binnen te laten. Het installeren van een dakraam is relatief eenvoudig en vereist meestal geen bouwvergunning.

Aan de andere kant biedt een dakkapel niet alleen extra licht maar ook meer ruimte. Een dakkapel is een constructie die uit het dak steekt en een verticaal raam bevat, waardoor de bruikbare oppervlakte van de kamer aanzienlijk wordt vergroot. Dit maakt een dakkapel bijzonder geschikt voor zolders of kamers met schuine daken waar extra leefruimte gewenst is. Echter, de installatie van een dakkapel is complexer dan die van een dakraam en kan vaak een bouwvergunning vereisen.

Daarnaast speelt esthetiek een belangrijke rol bij de keuze tussen een dakraam en een dakkapel. Een dakkapel kan de uitstraling van je huis aanzienlijk verbeteren en zelfs de waarde van je woning verhogen. De keuze tussen deze twee opties hangt dus af van je specifieke behoeften op het gebied van licht, ruimte, kosten en esthetische voorkeuren.

Je woning binnen no time ruimer en lichter

Het installeren van een dakkapel kan je woning in korte tijd aanzienlijk ruimer en lichter maken. WIKO Dakkapellen biedt op maat gemaakte oplossingen die binnen één dag kunnen worden geïnstalleerd, dankzij hun prefab methoden. Dit betekent minimale overlast voor jou en snel resultaat. Het proces begint met een grondige beoordeling van je specifieke behoeften en wensen, gevolgd door een op maat gemaakt ontwerp dat perfect aansluit bij de stijl en structuur van je woning.

Met meer dan 20 jaar ervaring in de branche heeft WIKO al meer dan 15.000 dakkapellen geïnstalleerd, wat getuigt van hun vakmanschap en klanttevredenheid. Hun team van meer dan 60 bouwprofessionals zorgt ervoor dat elke installatie soepel verloopt, met oog voor detail en kwaliteit. Of je nu kiest voor het strakke “Kadermodel” of de traditionele “Klassieke dakkapel”, elke optie is ontworpen om je woonruimte optimaal te benutten.

Bovendien draagt een goed geplaatste dakkapel ook bij aan de energie-efficiëntie van je huis. Door gebruik te maken van hoogwaardige materialen en isolatie, kan een dakkapel helpen om de warmte in de winter binnen te houden en in de zomer buiten te houden. Dit maakt het niet alleen een esthetische verbetering, maar ook een functionele investering in je woning.

Kosten variëren maar hier kun je op rekenen

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type materiaal, de afwerking, het model en de afmetingen. Gemiddeld liggen de kosten voor een dakkapel tussen de €1500 en €3500 per meter. Voor bijvoorbeeld een standaard 5 meter brede dakkapel zonder extra opties, gemaakt van duurzaam en onderhoudsarm kunststof, kun je rekenen op ongeveer €14.000. Meer details over de kosten kun je vinden op de pagina kosten dakkapel.

Er zijn verschillende modellen beschikbaar die elk hun eigen prijsklasse hebben. Zo kost een standaard 4 meter brede dakkapel ongeveer €9.249, terwijl een 5 meter breed kadermodel rond de €11.818 ligt. Voor grotere of complexere ontwerpen zoals een nokverhoging van 6 meter kun je rekenen op kosten rond de €24.208.

Naast de basiskosten kunnen extra opties zoals rolluiken, horren of speciale ventilatiesystemen de totale prijs verhogen. Het is belangrijk om al deze factoren mee te nemen bij het plannen van je budget voor een nieuwe dakkapel. WIKO’s configurator biedt direct inzicht in de kosten op basis van jouw specifieke wensen en voorkeuren, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Van vergunning tot plaatsing: zo gaat het in zijn werk

Het proces van het plaatsen van een dakkapel begint meestal met het aanvragen van een bouwvergunning, vooral als de dakkapel aan de voorkant of zijkant van het huis wordt geplaatst. WIKO Dakkapellen biedt ondersteuning bij dit proces en zorgt ervoor dat alle benodigde documentatie correct wordt ingediend om vertragingen te voorkomen.

Zodra de vergunning is goedgekeurd, volgt de productie van de dakkapel in WIKO’s eigen fabriek. Hier wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen die voldoen aan de nieuwste energie-efficiëntienormen, met bijvoorbeeld een standaard Rc-waarde van 4.9 voor het dak en 3.8 voor de zijwanden.

De installatie zelf gebeurt doorgaans binnen één dag om overlast tot een minimum te beperken. Het ervaren team zorgt voor een vlekkeloze installatie waarbij alles nauwkeurig wordt afgewerkt. Na afloop krijg je niet alleen meer licht en ruimte maar ook de zekerheid van kwaliteit dankzij WIKO’s 10-jarige garantie op alle producten.

Kosten dakkapel

Bij het overwegen van kosten voor je nieuwe dakkapel is het essentieel om rekening te houden met zowel initiële als lopende kosten. De initiële kosten kunnen variëren afhankelijk van het gekozen model, zoals eerder genoemd, maar vergeet niet dat er mogelijk ook bijkomende kosten zijn voor onderhoud en eventuele vervangingen op lange termijn.

Bovendien bieden sommige gemeentes subsidies aan voor energiebesparende investeringen zoals goed geïsoleerde dakkapellen. Dit kan helpen om de totale kosten te verlagen en maakt het investeren in kwaliteit nog aantrekkelijker.

Overweeg daarom altijd zowel de directe als indirecte kosten bij het plannen van je nieuwe dakkapel project om zo tot een weloverwogen beslissing te komen die past binnen jouw budget en wensen.