Alles over chiptuning voor bezitters van een Volvo v40

By | oktober 27, 2019

Er zijn veel verschillende Volvo’s te vinden op de Nederlandse weg. De een gebruikt de auto vooral vanwege de vele ruimte, de ander prijst de Volvo’s vanwege hun hoge veiligheid en weer een ander is gewoon liefhebber van Zweedse degelijkheid. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in snelle Volvo’s is chiptunen een optie. Op deze manier wordt er meer uit de Zweedse motors gehaald dan ze het bij de fabriek bedoeld hebben. De motor wordt via chiptunen geoptimaliseerd waardoor deze krachtiger, zuiniger en soepeler is. Veel mensen zullen nog een oude Volvo hebben staan waarvan de motor het nog prima doet maar waar je misschien net iets meer van verlangd, bij deze auto’s is het waarschijnlijk niet mogelijk om te chiptunen. De oudere auto’s hebben vaak nog geen Electric Control Unit en juist daarop wordt het chiptunen geprogrammeerd.

Is mijn Volvo V40 geschikt voor chiptuning?

De Volvo V40 is een hatchback die volgens Volvo moet zorgen voor een hoge mate van comfort gecombineerd met een sportieve wegligging. In 2012 bracht Volvo de V40 op de markt als vervanger van de C30. Volvo dacht in 2012 jaarlijks zo’n 90.000 exemplaren van de auto te verkopen. Toen in 2019 de laatste auto uit de Volvo fabriek rolde waren er 667.000 V40’s verkocht in 7 jaar tijd waarmee Volvo net iets boven hun eigen verwachting zat.

In de loop der jaren zijn er veel verschillende modellen uitgebracht met veel verschillen in de motoren. Deze zijn allemaal geschikt voor chiptuning. Over het algemeen is er zo’n 40 a 50 pk te winnen bij de Volvo V40. Dit is een aanzienlijke verbetering voor de motoren. Zelfs de Volvo V40 met een motor die vanuit de fabriek al een vermogen van 254pk mee krijgt is nog 30 pk te winnen.

Welke opties zijn er bij het chiptunen?

Het krachtiger maken van de motor zal voor veel mensen de belangrijkste reden zijn om de auto te chiptunen maar er zijn meer voordelen bij het chiptunen van een Volvo V40. Zo is ook brandstofbesparing een belangrijkste winst die behaald kan worden bij het chiptunen. Daarnaast zit er op veel nieuwe Volvo’s ook een snelheidsbegrenzer. Ook deze kan via het opnieuw programmeren van de chip uitgeschakeld worden.

Ook kunnen er andere dingen nagekeken worden bij het chiptunen. Een professional zal met diagnose apparatuur goed kunnen kijken naar de standaard motor. Dan kan deze een aantal aanpassingen doen in de ECU waardoor de motor beter afgesteld is.

Hoeveel kost het chiptunen van mijn Volvo V40?

Omdat er veel verschillende motoren in de Volvo V40 hebben gelegen hebben we voor dit voorbeeld gekozen voor de Volvo V40 1.6 T3 150pk met als bouwjaar 2014. Het chiptunen van deze auto levert 50pk op. Vanuit de fabriek heeft deze V40 een vermogen van 150pk en daarmee is het dus een verhoging van 33%. De koppel zal stijgen van 240nm naar 300nm. Deze stage chiptuning zal rond de €300 kosten. Voor alle Volvo’s geldt dat dit de enige mogelijke stage is in het chiptunen van de auto.